Livemedia.gr

Livemedia.gr

Livemedia Χορηγός Επικοινωνίας

Αναβιώνοντας, και βιώνοντας, την παράδοση με βάση τη μαγειρική ποντιακή παρακαταθήκη
Τέταρτο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας κι εφέτος στο Θρυλόριο, με αφετηρία την πίστη στη συλλογικότητα που εκκινά με αφορμή το «κοινοτικό» μας τραπέζι. Ένα τραπέζι που δεν έχει καμιά σχέση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, δεν είναι
delivery ούτε στηρίζεται σε σάλτσες ή εξωτικές μους με βάση τον ανανά και το γάλα καρύδας.
Αντίθετα, ξεκινά από προϊόντα οικεία στο ελλαδικό και το θρακικό τοπίο, αναγνωρίσιμα οπτικά ακόμη και από έναν νέο που η ζωή του συνδέεται με το κινητό και τα social media. Προϊόντα όπως το σιτάρι, το γάλα, τα κορόμηλα ή τα φασόλια που για να γίνουν φαγητό απαιτούν χρόνο κι αφοσίωση και μαστοριά, και μικρά μυστικά νοστιμιάς που περνούν από γενιά σε γενιά, εναπόκεινται δε εκεί μπροστά μας. Στις
σύγχρονες εστίες μαγειρικής, στα κατσαρόλια, τις κατσαρόλες και τα τηγάνια που υπήρξαν κι εξακολουθούν να υπάρχουν ως η χρήσιμη, και παντοτινή μέχρι σήμερα, εργαλειοθήκη παρασκευής φαγητού.
Γιατί ό,τι έχουμε στις μέρες μας ν’ αντιμετωπίσουμε δεν είναι η αποξένωση από την ποντιακή κουζίνα, αλλά γενικά η αποξένωση από την τελετουργία του μαγειρέμα-
τος του φαγητού, μία μαγική διαδικασία, που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια όλων μας, και μας θυμίζει δεκάδες αποσιωπημένες πρακτικές στην κοινωνία της εικονικής
πραγματικότητας που ζούμε, αλλά και ιστορίες από το παρελθόν, μπορεί ανοίκειες στους νέους, σίγουρα όμως χρήσιμες για τη διαχείριση του δικού τους παρόντος και
των οικογενειών που αυτοί έχουν την ευθύνη τους.
Με όλα αυτά στο νου, και, κυρίως, προβληματισμούς και ερωτήματα που προέ κυψαν από την έρευνά μου για την ποντιακή κουζίνα και την ανταπόκρισή της στο
Θρυλόριο, ό,τι ευχόμαστε είναι αυτή η Γιορτή Μαγειρικής να συνεχίσει, όχι ως φολκλόρ και απλή αναβίωση ψυχαγωγίας, αλλ’ ως δυναμική αφορμή επανακαθορισμού πρακτικών του παρόντος μας.

Χρύσα Μαυρίδου
Β’ Αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας
Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»
#lmn #culture #gastronomy #cooking #μαγειρικη #συνταγές #ποντος





Λεξικό

Λεξικό
Αναζητήστε ποντιακές λέξεις  και φράσεις κ δείτε τη σημασία τους στα ελληνικά και αγγλικά! Ποντιακά ...

Ανέκδοτα

Πάει κάποτε ένας Πόντιος ναυτικός σε ένα αμερικάνικο μπαρ. Εκεί είχαν βάλει στοίχημα ότι όποιος έκανε ένα γάιδαρο που είχαν στο μπαρ να γελάσει, θα κέρδιζε...

Συνταγές

Υλικά για 4 άτομα:   - 1 ποτήρι νερού κορκότο (σπασμένο στάρι) - ½ κιλό στραγγιστό γιαούρτι - ½ ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες - λίγο αλάτι -...
Υλικά   - 400 γραμ. υβριστόν - νερό για το βρασμό - λίγο αλάτι - 2 κουτ. σούπας βούτυρο   για το αλμυρό: - κεφαλοτύρι ή τυρί φέτα   για το...
Υλικά: - 1½ κιλό ζύμη (νερό, αλάτι, αλεύρι όσο πάρει, 1 δόση μαγιά για γεμιστά με τυρί: - ½ κιλό τυρί φέτα   για γεμιστά με πράσα: - ½...

Τραγούδια

Γιοσμάς ειμαί γιοσμάς ειμαίχτενίζω τα μαλλία μ'γιοσμάδικα τραωδώκώδων εν η λαλία μ'ΕπωδόςΠουρνάρι τσιτσεκόποννα λελεύω σεν εγώάϊτε παμ' σ' εμέτεραστρωμένον...
In dereye dereye kız ha böyle nereye kapısından gecerken cıkıyor pencereye Ρεφρέν (τουρκ.)Yemin ederim yemin sevdim seni yasemin sen beni sevmediğine nasıl...
Θειήτσαμ το κορτσόπο σουΤην έμορφον την Όλια {δις}Σον πανωήρ μη στηλτς ατένΘα καίει τα ψήα όλια {δις}ΡεφρένΘεία μ' ατέ η νουσσαλού μ'Η νουσαλού μ' η ΌλιαΤα...
This site is powered by neoweb unit of inventics Corporation